Hовини

16 листопада о 17.00 за українським часом відбудеться зустріч у рамках проекту Замкові бесіди на тему: "На стику двох культур. Історія Люблінського замку". 

Запрошуємо всіх зацікавлених взяти участь після попередньої реєстрації.

Початки Люблінського замку пов’язані із заснуванням Люблінської кастелянії у XII столітті. За часів Казимира Справедливого на пагорбі звели град, укріплений дерев’яно-земляним валом. У середині XIII століття у верхній частині пагорба з’явилася мурована оборонно-житлова вежа, т.зв. донжон. Це цінна пам’ятка романського мистецтва, що збереглася до наших днів. Вежа виконувала передусім військові функції, але також служила притулком у разі небезпеки.

У XIV столітті, під час правління Казимира Великого, був зведений цегляний замок, оточений укріпленнями, який мав посилити оборону Любліна - одного з найсхідніших міст Польщі. Найімовірніше, тоді також була побудована готичний замковий костел Пресвятої Трійці, який виконував функції королівської каплиці. З фонду Владислава Ягайла готичний інтер’єр каплиці був покритий візантійсько-руськими фресками. Роботи були завершені в 1418 році. Завдяки поєднанню західної, готичної архітектури та східних фресок, каплиця Святої Трійці є унікальною пам’яткою сакрального мистецтва у міжнародному масштабі.

Замок, розташований на королівському шляху з Кракова до Вільнюса, користувався інтересом і опікою Ягеллонів. Тут під опікою Яна Длугоша виросли сини Казимира Ягеллончика. Близько 1520 року Сигізмунд Старий ініціював перебудову замку у величну королівську резиденцію у стилі ренесансу, наймаючи, серед інших, італійських майстрів привезених з Кракова.

Люблінський замок та каплиця Святої Трійці були свідками багатьох важливих історичних подій (…)

 

Лектори:

Марта Циран – старший куратор, координатор секції археології відділу матеріальної культури Національного музею в Любліні. Випускниця археології Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні та аспірантури музеології Ягеллонського університету в Кракові. Спеціалізується на дослідженнях поселення римського періоду в Польщі. Вона проводила розкопки на кільканадцятьох археологічних пам’ятках у Люблінському воєводстві, зокрема в: Нешаві Колонії, Масломенчі, Ґрудку, Пікулах, а також на замковому пагорбі в Любліні. Об'єктом її особливого зацікавлення є дослідження кераміки перших століть нашої ери. Вона також добре знайома з питаннями охорони археологічної культурної спадщини, оскільки розпочинала свою професійну кар’єру в службі збереження  культурних пам'яток Любліна. Авторка і редакторка кількох книг, а також авторка чи співавторка понад 30 статей. Співтворила понад десяток археологічних виставок у Польщі та за кордоном.

Малгожата Сєдлачек – керівниця відділу освіти Національного музею в Любліні. Випускниця музикознавства, етнології та культурної антропології Університету Адама Міцкевича в Познані, а також аспірантури музеології Ягеллонського університету в Кракові. Координаторка численних освітніх проектів у сфері культурної спадщини, зокрема для людей з різними обмеженими можливостями.

 

Орієнтовна тривалість зустрічі: 2 години

Лекція проводитиметься польською мовою з перекладом на українську мову

Участь безкоштовна

Запрошуємо всіх зацікавлених взяти участь після попередньої реєстрації.

 

Посилання для реєстрації:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_xA1OGbWuTS-9QeXAAz8KGw