Hовини

У вінок ювілейних заходів з нагоди 100-річчя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького органічно вписалася ще одна подія — вручення обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича доктору історичних наук, професору нашого університету Анатолію Юзефовичу Чабану.

Вручення високої відзнаки обласної державної адміністрації та обласної ради відбулося 8 жовтня у селі Красенівка Чорнобаївської ОТГ, на батьківщині видатного українського богатиря Івана Піддубного, 150 років від дня народження якого виповнилося того дня. Краєзнавчої премії імені Максимовича цього року у номінації громадських музеїв удостоївся музей історії села Красенівка імені Івана Піддубного. Тож цілком логічним видався вибір місця для пошанування цьогорічних лауреатів почесної краєзнавчої премії Черкащини.

Премії імені Михайла Максимовича 2021 року професор Анатолій Чабан удостоєний за книгу «Щедрий стіл Середньої Наддніпрянщини». У ній, на основі ґрунтовного дослідження джерел, дослідницької та художньої літератури висвітлено особливості харчування населення Середньої Наддніпрянщини в історичній ретроспективі, становлення народних традицій приготування страв та етикету споживання. З’ясовано, як із чого в наших краях готували страви, охарактеризовано кухню і кухонний інвентар, систему обрядових, традиційних та призабутих страв та напоїв Черкащини.

Диплом лауреата краєзнавчої премії Почесному краєзнавцю України Анатолію Чабану на урочистостях у селі Красенівці вручив заступник голови Черкаської обласної ради Михайло Мушієк. Цьогорічного лауреата привітали начальник управління культури та охорони культурної спадщини облдержадміністрації Олександр Шабатін, голова конкурсної комісії Валентин Лазуренко та представники громадськості.

Колеги, краєзнавці Черкащини щиро вітають лауреата премії імені Михайла Максимовича 2021 року Анатолія Чабана і зичать йому здоров’я, творчої наснаги та нових здобутків на краєзнавчій ниві.


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького