Hовини

24 вересня на базі історичного факультету Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова відбулася І Всеукраїнська науково-практична конференція “Студентська археологічна практика: підсумки сезону 2021”. Нагоду долучитися до неї мали й студенти 2 курсу ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету Василь Лук’яниця та Єлізавета Люта.

Конференція складалася із пленарного та секційного засідань. Зібралося понад 70 учасників: студентів і професійних істориків та археологів НПУ ім. М. Драгоманова, КНУ ім. Т. Шевченка, Таврійського національного університету ім. В. Вернадського, науковців з Інституту археології НАН України. З вітальним словом до них звернулися декан історичного факультету НПУ ім. М. Драгоманова Тетяна Мелещенко, проректор Ігор Вєтров, заступник директора з наукової роботи Інституту археології Алла Буйських.

Пленарне засідання було присвячене доповідям науковців-археологів щодо результатів цьогорічного польового сезону на різноманітних пам’ятках. Так, Руслан Шишкін, Олег Петраускас і Мар’яна Авраменко розповіли про дослідження черняхівських поселень у Комарові й Бузовиці (Чернівецька область), Ігор Готун – про досягнення Північної (Ходосівської) археологічної експедиції (Київщина), Сергій Черниш та Андрій Скиба – про вивчення Пастирського городища (Черкащина). Євген Синиця проаналізував проблеми з організацією археологічної практики, з якими зіштовхнувся КНУ ім. Т. Шевченка в умовах пандемії. Завершив пленарне засідання виступ Івана Довганича, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Соціалістичній Республіці В’єтнам (2008–2010), який поділився баченням археології як історик і дипломат.

Після 15-хвилинної перерви учасники конференції зібралися на секційне засідання “Археологія очима студентів – перший досвід”, модератором якого виступив Р. Шишкін. В емоційних виступах, проілюстрованих яскравими презентаціями, бакалавранти, магістранти й аспіранти НПУ ім. М. Драгоманова та КНУ ім. Т. Шевченка поділилися власними враженнями від перебування у складі Комарівської та  Північної археологічних експедицій, Архітектурно-археологічної експедиції в Києві, археологічному проєкті “Острів” на Київщині. Доповідачі описували особисте бачення досліджуваних пам’яток; археологів, з якими випала нагода попрацювати; своїх археологічних знахідок; побуту й дозвілля під час практики. Цікавими були і згадані ними організаційні моменти: так, у НПУ ім. Драгоманова археологічна практика для студентів спеціальності (014) “Середня освіта (Історія)” тривала 3 тижні, між тим як для спеціальності (032) “Історія та археологія” – 2 тижні. Ті, хто не мав змоги пройти практику в полі, протягом 10 днів виконували камеральну роботу в кількох археологічних установах Києва.

Останнім доповідачем виступив Василь Лук’яниця, котрий описав власний досвід двотижневого перебування у складі Трипільської археологічної експедиції та дослідження поселення-гіганта “Тальянки” на Черкащині. Крім навчальних, пізнавальних, побутових та інших аспектів, він наголосив на унікальності цієї пам’ятки та її відмінностях (у тому числі в методології розкопок подібних поселень) від інших, розглянутих на конференції. Студент ЧНУ спробував скористатися можливістю підвести підсумок плідних обговорень, серед інших висновків підкресливши, що археологічна практика – це передусім ще й справжня школа життя.

Закрили секційне засідання Р. Шишкін та Т. Мелещенко, яка висловила переконання, що наступного року учасники зберуться вже на ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Студентська археологічна практика”.

Загалом це був унікальний досвід для студентів ННІ міжнародних відносин, історії та філософії й чудова нагода дізнатися більше про дослідження інших пам’яток археології, про організацію археологічної практики в різних університетах; послухати фахівців, обмінятися враженнями та знаннями з колегами з інших вузів, завести нові знайомства, відчути смак наукової конференції. Щиро сподіваємося, що це лише початок!

Василь Лук’яниця, студент 2 курсу ННІ міжнародних відносин, історії та філософії