Hовини

У рамках співпраці Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та Громадської спілки «Громадські Ініціативи України», Сергій Пасічник представив і презентував Інституту комплект української версії гри «Democracy Cake – Рецепт демократії».

Гра була розроблена норвезькою організацією «Rafto Foundation for Human Rights», а перекладена для польських та українських організацій та навчальних закладів  Фондом «Освіта для демократії» та ГС «Громадські ініціативи України», за фінансової підтримки Посольства США у Варшаві. 

Студенти третього і четвертого курсів ННІ взяли участь у дискусії-грі, сенс якої полягає в тому, що потрібно створити своєрідний «пиріг, або Cake англійською» демократичної держави. Учасники поділилися на групи-команди, кожна з яких спочатку зібрала інгредієнти, що притаманні демократичній державі, з притаманним їй державним управлінням і національною ідентичністю. Потім додали елементи демократії, розміщуючи їх в хронологічному порядку, який обговорювався та обґрунтовувався кожною групою. І на кінець, в грі пропонуються «погані інгредієнти», які заважають існуванню демократичної системи. Учасники спробували виробити шляхи, щоб побудована ними держава вистояла перед загрозами.

У процесі гри учасники дискутували про форми державного управління та обговорювали демократичні процедури, які сприятимуть тому, щоб держава працювала на людей, а не навпаки. Саме дискусія є важливою складовою гри. Власне, це і є демократія – чути один одного, гуртуватись навколо спільної ідеї, відстоювати її та будувати форми співпраці між громадськістю та владою.

Це освітня гра, у якій немає чітких однозначних відповідей, оскільки не існує єдиного правильного способу виконати її завдання. Метою участі в грі є побудова демократичного суспільства. Вона заохочує до розмов і рефлексій  про демократію, перед якими викликами вона постає і як їм можна протидіяти.

Важливу роль у дискусії відіграв модератор – Сергій Пасічник голова ГО «Академія стратегічних досліджень» (Черкаси), проектний менеджер Спілки «Громадські ініціативи України». І, що особливо приємно, випускник нашого Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії (колишнього Історичного факультету) Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.  

Також гра чудово вписалася у заняття з курсу «Цінності європейської цивілізації», які безпосередньо стосуються демократичних процедур, демократичного лідерства, адже демократія, громадська ініціатива – безумовні цінності європейського суспільства. І ця гра є хорошим практичним інструментом і поглиблює знання молоді про демократію та розбудову успішної країни, громади.

 

 

Тетяна Терещенко,

заступниця директора з наукової роботи