Hовини

18 травня 2021 р.  студенти та викладачі ННІ міжнародних відносин історії та філософії , як партнери проєкту,  долучились до участі в онлайн-заході “Музеї і культурна дипломатія: «Дім Грушевських»” у межах проєкту «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі Україна», що відбувався  в Історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського.

Проєкт ініційований Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин, Інститутом міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, Фондом Ганса Зайделя в Україні під егідою Міністерства закордонних справ України в партнерстві з Медіа-центром ГДІП.

Модератором заходу була докторка історичних наук, професорка, голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин Ірина Матяш та член Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, докторка історичних наук, професорка Валентина Піскун.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

З вітальним словом перед зібранням виступили: директорка Департаменту комунікацій та публічної дипломаті Міністерства закордонних справ України Алла Польова; від імені і за дорученням Надзвичайного і Повноважного Посла України в Грузії Ігора Долгова – радник  Посольства України в Грузії Андрій Касьянов; заступниця директора Фонду Ганса Зайделя в Україні Альона Максимова; від імені і за дорученням Надзвичайного і Повноважного Посла України в Чеській Республіці Євгена Перебийноса – секретар Посольства України у Чеській республіці Тетяна Трунович; від імені і за дорученням Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Польща Андрія Дещицї – секретар Посольства України в Республіці Польща Яна Кривобок.

Фільм «Дім Грушевських» презентували директорка Історико-меморіального музею Михайла Грушевського Світлана Панькова та режисерка і продюсерка фільму Тетяна Крюковська.

З вступним словом виступили директорка Тбіліської гімназії №1 – «Тбіліська (Тифліська) гімназія» (Грузія) Тамара Капанадзе, та старший науковий співробітникІсторико-меморіального музею Михайла Грушевського Юлія Найда та  інші.

Серед запрошених гостей, що взяли участь у обговоренні – заступник голови Українського інституту національної пам'яті  Володимир Тиліщак;— Голова «Союзу журналістів «Будинок грузинсько-української преси та книги» Валентина Марджанішвілі; Надзвичайний і Повноважний Посол, в. о. директора Інституту законодавства Верховної Ради України,  член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук Євген Бершеда; доктор історичних наук, завідувач Відділу джерелознавства нової історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Ігор Гирич; кандидатка історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, модератор проєкту “Е-архів Михайло Грушевський” Оксана Юркова; докторка історичних наук, професорка,  завідувачка Відділу джерелознавства нової історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Валентина Піскун.  

В обговоренні взяли участь студенти Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Сухумського державного університету та Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Зокрема, активні участь взяли викладачі кафедри ВІМВ, а також студенти: Олександр Красюк, Марія Викович та Ілля Опарін.

 

 

Посилання на перегляд прямої трансляції на офіційному YouTube-каналі “GDIP Media Center”: https://youtu.be/bGZbrSOGwms

 

Тетяна Терещенко, заступниця директора з наукової роботи