Hовини

Під час тижня «відкритих дверей» ННІ міжнародних відносин, історії та філософії відбулися засідання ХХХІІ березневої сесії осередку Наукового товариства Тараса Шевченка у Черкасах.

Усього було заслухано й обговорено понад тридцять доповідей у комісіях археології та етнології, історії, історіографії, філософії та української літератури.

На пленарному засіданні 23 березня було розглянуто проблематику щодо політики історичної пам’яті, яка нав’язується російськими окупантами в Криму, Севастополі та ОРДЛО. Зокрема, доктор історичних наук, доцент Костянтин Івангородський детально окреслив теоретичний вимір функціонування історичної пам’яті в політичному просторі. Завідувач кафедри історії України, голова Осередку НТШ у Черкасах Віталій Масненко розкрив механізм фальсифікації т. зв. «перепису» 2014 р. і спроб змінити демографічний склад населення в окупованому Росією Криму. Кандидат історичних наук Андрій Касян зупинився на тому, як в окупованому Криму російська пропаганда використовує історичні сюжети. Науковий співробітник Ярослав Платмір показав спроби посібників російської агресії легітимізувати «міжнародні відносини» псевдореспублік через проведення «наукових конференцій» в окупованому Донецьку. Доцент Сергій Шамара проаналізував різницю цивілізаційного вибору в сучасному російському та українському історичному кіно.

Етнологічний блок був репрезентований доповідями професора Анатолія Чабана «Трансформація сільського побуту Середньої Наддніпрянщини: столітній досвід» і кандидата історичних наук Вікторії Пащенко «Роль та місце алкоголю в родинній та суспільній обрядовості сільського населення на території України в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.».

Дискусія була доповнена розглядом окремих історіографічних та історичних сюжетів. Зокрема, професор Ігор Фареній доповів про те, як Костянтин Кавелін визначав суспільно-економічний лад та етнічну приналежність людності Давньої Русі, а студент Максим Попов розкрив яким чином «українське питання» висвітлювалося на шпальтах газети «Правда» в березні-червні 1917 р. 

Засідання завершилося обговоренням роздумів Павла Кретова щодо українських візії філософії інформації та перехідних суспільств.

З науковцями також поспілкувалися вчителі та випускники Байбузівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Мошнівської сільської ради, ЗЗСО І-ІІ ступенів села Мале Старосілля Балаклеївської сільської ради та інших освітніх закладів.

За матеріалами конференції буде видано збірник наукових праць.

Віталій Масненко, завідувач кафедри історії України


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького