Hовини

 «Богдан Хмельницький та його епоха» — відеофільм під такою назвою побачив світ у ювілейний для Великого Гетьмана України рік.

Історико-просвітницька стрічка до 425-річчя від дня народження нашого славного земляка Богдана-Зіновія Хмельницького створена обласною організацією Національної спілки краєзнавців України спільно з телерадіокомпанією «Ільдана» відповідно до розробленої управлінням культури та охорони культурної спадщини облдержадміністрації програми підтримки творчих спілок.

— За участю науковців Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького – членів Спілки краєзнавців у фільмі розкривається роль Богдана Хмельницького як творця Української козацької держави, наділеного державницьким розумом, дипломатичним хистом та організаторським талантом, — розповів ініціатор проєкту, професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко. — Характеризуються особливості складної і суперечливої епохи, в яку жив і творив Богдан Хмельницький. Наголошується, що розпочата ним боротьба за українську державність мала велике значення в історії України, оскільки пробудила волю народу до самоутвердження і самовираження у формі національної держави.

Важливою сюжетною лінією відеофільму є презентація Черкащини — батьківщини Богдана Хмельницького, де його ім’я оточене глибокою шаною земляків. У фільмі показується історія зародження і розвитку традицій вшанування та увічнення пам’яті Богдана Хмельницького на його батьківщині.

Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко акцентує увагу на пізнавально-виховному значенні відтворення і збереження історичного середовища доби Української держави, передусім гетьманської столиці Чигирина. Тут у процесі реалізації ініційованої свого часу ним державної програми «Золота підкова Черкащини» було відтворено такі унікальні об'єкти як «Резиденція Богдана Хмельницького», «Посольська вулиця», «Церква Святих Петра і Павла», каплиця Святої Покрови, оборонних стін Чигиринського замку та бастіону Дорошенка у Чигирині. У Суботові реставровано Іллінську церкву, музеєфіковано автентичні залишки родового маєтку Хмельницьких.

Повністю відеофільм можна переглянути тут

 

 
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького