Hовини

 

17 листопада відзначається Міжнародний День студента. Історія цього дня має не тільки веселі, але і сумні моменти. Саме 17 листопада 1939 р. нацисти заарештували і розстріляли лідерів чеського Союзу студентів. 1200 студентів були заарештовані і відправлені у концтабір в Заксенгаузен. Дев'ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду за стінами в'язниці в празькому районі Рузіне. За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни, а їх майно конфісковане. На честь цих невинних і був встановлений Міжнародний День студентів на міжнародній зустрічі студентів в Лондоні в 1941 році.

В Україні 17 листопада стали відзначати День студента з 1999 р. згідно з указом президента № 659/99 від 16 червня 1999 року. Українські студенти також мають приклад потужних виступів  проти   тоталітарного режиму. Це – революція на Граніті 2 –17 жовтня 1990 року.

В умовах економічної і політичної кризи в Києві восени 1990 р. готувався всеукраїнський страйк. Низка студентів київських вищих вирішили підтримати страйк і почали виступ на день раніше страйкарів у самому центрі столиці на гранітних сходинах. Цей виступ став в історії України першим Майданом. Студенти вимагали:  недопущення підписання нового союзного договору, перевибори Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі,  жодної участі українців у війнах на чужих територіях, націоналізацію майна Компартії України та Ленінської комуністичної спілки молоді, відставку голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола. Страйкуючі пішли на голодування, загалом у голодуванні брали участь 298 студентів. 17 жовтня 1990 р. Верховна Рада погодилась на виконання всіх вимог студентів. Одні із вимог були виконані в цьому ж році, інші – після здобуття незалежності у 1991 році.

 

Дарина Козак, студентка 4 курсу,

Олена Сухушина, заступник директора ННІ МВІФ з організації виховної роботи