Hовини

11 листопада 1918 року Польща, яку протягом 123 років ділили між собою Росія, Пруссія і Австрія, здобула незалежність.

У листопаді 1918 року Велика війна наближалася до кінця. Вона підірвала могутність країн, які поділили Польщу. На той момент Польща вже домоглася часткового суверенітету: у Варшаві діяла Регентська рада (тимчасовий польський уряд), що заклав основи незалежності. 10 листопада 1918 року Пілсудський (перший голова відродженої польської держави), звільнений німцями з фортеці Магдебург, приїжджає до Варшави. 11 листопада він бере під свій контроль армію. 14 - отримує повну владу. Дискусія про те, яку дату вважати формальним набуттям незалежності, тривала довго. Незважаючи на тривалі дебати, вже в наступному 1919 році 11 листопада відзначали як день, який приніс Польщі незалежність. Статус національного свята ця дата отримала в 1937 році.

У річницю незалежності Польщі також щорічно проводиться марш націоналістів у Варшаві. В останні роки він часто закінчувався зіткненнями з поліцією. Керівник Національного центру культури Польщі Йоанна в інтерв’ю для Polskie Radio 24 повідомила, що всі урочистості на місцевому та загальнореспубліканському рівні в честь Дня незалежності 11 листопада буде організовано в онлайн-форматі через пандемію коронавірусу. За її словами, на порталі YouTube і в соцмережі Facebook до Дня незалежності будуть вестися активні обговорення «сучасного патріотизму і його ролі для Польщі».  

Нагадаймо, що Черкаський національний університет налагодив плідну співпрацю з закладами вищої освіти Польщі. Студенти та викладачі щороку проходять стажування у Польщі, проводять спільні дослідження, конференції. І наразі студенти Черкаського національного знаходяться на міжнародному тримісячному стажуванні при Гуманітарно-природничому університеті Яна Длогуша, у Ченстохові, Польщі. Участь у Програмі академічної мобільності дає змогу ознайомитися з особливостями європейської освіти за обраним напрямом підготовки, здобути додаткові знання в суміжних галузях, набути професійного досвіду.

 

 

Яна Ляшенко та Анастасія Харченко, 

студентки 4-А