Hовини

28 вересня 2020 р. у Черкаському художньому музеї студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії зустрілися з кураторкою виставки "мистецтво з-за ґрат", довіреною особою Романа Сущенка - Оленою Кононенко.

Відвідувачі мали можливість познайомитися з оригінали та репродукціями робіт Романа Сущенка, створених під час перебування в Лефортово (2016-2018 рр.) та у виправній колонії суворого режиму селища Утробіно (2018-2019 рр.). Як політичний в'язень Кремля Роман провів за ґратами 1070 днів. Ця ситуація стала випробуванням на мужність, вона вимагала надзвичайної психологічної і фізичної витривалості, адже 5 (!) разів зривалася процедура обміну. Роман у важких умовах гартував волю, не схилявся під тиском, навіть коли здавалося, що немає надії. Адже надія, насправді, завжди була. Художня творчість надавала йому сили здолати жорсткі умови ув'язнення та самотність, сповнювала вірою на повернення. 

У Лефортово, за відсутності фарб, малював тим, що було під рукою (кулькова ручка, буряковий сік, кетчу, частинки прального порошку тощо...). В Утробіно вдалося домовитися про отримання акварельних фарб.

Мужність творити у скрутних умовах - це ознака нескореного Духу.

Картини "Шлях до дому" та "Вежа" - символічне передчуття того дня, коли нарешті відкрилися двері камери.

Репродукції Романа Сущенка було презентовано в Києві, Миколаєві, Варшаві, Парижі, Празі, Нью-Йорку та інших містах, але оригінали у Черкаському обласному музеї презентовано вперше. 

Оксана Пушонкова, доцент кафедри філософії та релігієзнавства