Hовини

Днями студенти спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» і викладачі навчально-наукового інституту міжнародних відносин історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького мали можливість поставити питання та отримати висококваліфіковані відповіді з вуст кадрового дипломата — Надзвичайного і Повноважного Посла України в Ісламській Республіці Іран (2010-2014 рр.) Олександра Сергійовича Самарського.

Із 1994 року він на дипломатичній службі. Працював у різних департаментах МЗС України, Місії ОБСЄ в Нагірному Карабасі (1997-1998, 2004-2006), Постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні. Нині Олександр Сергійович — один із керівників громадського центру з дослідження Росії.

Як підкреслив Олександр Сергійович, його становлення як особистості, фахівця, дипломата тісно пов’язане з Черкасами, де він успішно закінчив школу № 1 та природничий факультет тоді ще Черкаського педагогічного інституту, дещо пізніше захистив ступінь кандидата філософських наук.

Його батьки добре знані у колективі університету: батько Сергій Левкович одинадцять років очолював кафедру зоології природничого факультету, під його керівництвам стали кандидатами наук двадцять троє здобувачів. Мати Передрій Ганна Романівна тривалий час очолювала кафедру української мови. За особливі заслуги перед університетом вона удостоєна високого звання — почесний професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Особливу зацікавленість у присутніх на зустрічі викликали міркування відомого дипломата про становлення особистості фахівця з міжнародних відносин, особливості дипломатичних стосунків із близькосхідними партнерами, зокрема, з Ісламською Республікою Іран, нинішній стан міжнародних відносин суверенної України.

Директори навчально-наукових інститутів міжнародних відносин історії та філософії Наталія Земзюліна і природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк, а також модератор зустрічі професор Анатолій Чабан разом із Олександром Самарським окреслили шляхи подальшої співпраці університетських підрозділів із очолюваним дипломатом громадським центром.

 
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького