Hовини

Випускник 2011 р. ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Олександр Мушта протягом восьми років (2013 – 2020) працює завідувачем літературно-меморіального музею О. С. Пушкіна і П. І. Чайковського Кам’янського державного історико-культурного заповідника. Він щодня проводить велику і важливу роботу: проводить екскурсії музеєм, піші прогулянки містом, організовує відеолекції на різну історичну тематику тощо. Олександр Мушта та колектив музею беруть активну участь у патріотичному вихованні молоді під час проведення державних (День Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України, Революції Гідності) і регіональних подій (Всеукраїнська літературна премія імені Данила Кононенка, ювілейні заходи, присвячені літературно-меморіальному музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського, Кам’янському заповіднику  та ін.).

Сьогодні Олександр Мушта не тільки визнаний керівник музею, а й пропагандист і організатор кам’янського туризму. Олександр два роки тому організовував по річці Тясмин екскурсії на човнах, котрі орендував у місцевих жителів. Згодом, разом із міською радою Кам’янський заповідник, де працює Олександр, виграли грант і за ці кошти облагородили берег річки та придбали сучасні човни. Тепер О. Мушта проводить подорож міським парком, водні екскурсії Тясминським каньйоном на човнах, під час яких розповідає легенди та наукові факти про Тясмин, Кам’янку і Україну.

Популярність турів Тясмином зростає. Зараз щотижня приїжджає до півсотні гостей, які схвально оцінюють цікаву екскурсію.

Олександр Мушта: «Роки навчання на історичному факультеті ЧНУ розвинули та ще більше привили мені давнє захоплення минувшиною. Саме тут я пізнав суть історичного дослідження, навчився аналізувати різноманітні аналітичні матеріали та створювати якісний науковий продукт. Лекції, педагогічний підхід та принципи роботи Ю. М. Михайлюка, В. В. Масненка, О. І. Овчаренка, В. М. Мельниченка, О. Г. Перехреста,  я і сьогодні із захопленням згадую, впроваджуючи ці об’ємні дані в своїй діяльності вже як музейного працівника. Приємно констатувати, що набутий в роки навчання досвід з перших днів роботи в Кам’янському заповіднику я почав і продовжую застосовувати на практиці. Участь у Всеукраїнських науково-практичних конференціях, підготовка тематичних занять для учнів міських та сільських шкіл, створення нових туристичних маршрутів – все це стало наслідком плідних років навчально-просвітницької діяльності у стінах рідного істфаку. Роки здобуття знань значно посприяли у становленні моєї особистості. Тому дякую всім педагогам, організаторам та керівникам, які цьому активно посприяли.

Всім же студентам університету, викладачам, колегам-історикам передаю вітання та побажання злагоди, достатку і духовної благодаті. Чекаю на Вас у рідній для мене Кам’янці, де ви наживо зможете побачити культурні надбання цього славетного містечка, а я особисто, намагатимусь продемонструвати той високий рівень підготовки, що був закладений ще в роки мого навчання».

Інститут міжнародних відносин, історії та філософії пишається своїм випускником і бажає Олександру творчих успіхів !

Детальніше у сюжеті: https://24tv.ua/neymovirna-ekskursiya-chovni-cherkaskiy-novini-cherkas-sogodni_n1372308

 

Сухушина О. В.,

заступник директора з організації виховної роботи