Hовини

 Третій тур обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук відбувся протягом 15-16 лютого у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

446 учнів міських, обласних та районних шкіл представили свої науково-дослідницькі роботи у відділеннях математики, економіки, фізики й астрономії, технічних, комп’ютерних наук, хімії та біології, екології й аграрних наук, літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства, мовознавства, історії, філософії і суспільствознавства.

Роботи конкурсантів у кожній з 64 секцій оцінювали журі конкурсу, до яких увійшли 96 науково-педагогічних працівників наукових установ, провідних закладів вищої освіти, дослідницьких центрів та мистецьких спілок. Члени журі відзначили широкий спектр наукової тематики, актуальність переважної більшості науково-дослідницьких робіт, належний рівень виконання наукових досліджень та оформлення робіт.

 

У секція «Історичне краєзнавство» цього року було подано до захисту 22 учнівські роботи переможців міських та районних конкурсів Черкащини.

Журі конкурсу визнало кращими роботи Аліни Литвин («Увічнення пам’яті Луки Кримського (В.Ф. Войно-Ясинецького») (Черкаська ЗОШ № 32) та Андрія Лісового («Проблеми муніципальної геральдики Костянтинівської територіальної громади», Смілянський НВК «Лідер»). Серед робіт, які посіли другі і треті місця – «Розвиток фізичної культури та спорту в селі Благодатне (Чапаєвка) у ХХ – ХХІ ст.» (Вікторія Брагінець, Благодатнівська ЗОШ Золотоніського району), «Нова Сербія на території Чигиринщини та її вплив на історію та розвиток краю» (Данило Сівак, Чигиринський НВК № 2), «Внесок пошукової групи «Оберіг» у дослідження життя і творчості Х. Ящуржинського» (Тетяна Онопрієнко, Уманська ЗОШ № 14), «Історичні умови економічного розвитку містечка Драбів у ХІХ – ХХ ст.» (Максим Ситник, Драбівський НВК) та інші.

Висновки щодо результатів оцінювання учнівських робіт зробив учасник журі, професор ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Василь Мельниченко, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професору Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького:

— Зміст учнівських робіт засвідчив належні дослідницькі навички авторів, їхнє уміння самостійно працювати з архівними матеріалами та науковою літературою, робити самостійні узагальнення та висновки. Крім того учасники конкурсу продемонстрували здатність публічно відстоювати свою думку і вести наукову дискусію.

Професор також виконав доручення Президії Національної спілки краєзнавців України та вручив посвідчення «Почесний краєзнавець України» методисту відділення «Історія» Черкаського територіального відділення Малої академії наук України, кандидату історичних наук Тетяні Миколаївні Нераденко.

Із соціальних мереж:

Наталя Лебеденко: «Дякуємо високоповажному журі обласного етапу захисту наукових робіт Малої Академії наук в секції «Краєзнавство» за компетентну і професійну оцінку дослідницько-творчих робіт наших дітей. Ваша участь у цьому процесі була мотиваційною і пізнавальною, випробувальною і людяною. Низький уклін за гідну оцінку наших юних академіків: вони старалися! Добра Вам!»

Олена Бурлака: «Сьогодні дійсно відчула неймовірну насолоду від роботи юних учасників конкурсу. Цікаві теми, відповідальна підготовка, прекрасні виступи... Це було справжнє свято молодої науки. Натхненні дівчата і дуже серйозні хлопці. Справді якісний конкурс. Надихаюче. Захотілось повернутися в конкурс у якості керівника учнівських досліджень».


Студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Оксана Сивоконь
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького