Hовини

8 листопада 2019 року доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Тетяна Терещенко взяла участь у методичному семінарі для музейних працівників, освітян, викладачів історії та суспільних дисциплін, що відбувся у Черкаському обласному краєзнавчому музеї. Семінар був проведений з ініціативи дослідницького та освітнього проекту ««Зневажений геноцид». Доля ромів у зоні німецької окупації України під час Другої світової війни». Це спільний проект німецьких та українських неурядових установ. З боку Німеччини його виконує організація Das Bildungswerk für Friedensarbeit e.V., представники якої у попередні роки вже відзначилися роботою з теми історії геноциду ромів, створивши пересувну виставку про долю ромів у Трансністрії – зоні румунської окупації України під час Другої світової війни. З українського боку це Український центр вивчення історії Голокосту.

Науково-дослідна мета проекту полягає у сприянні пошуку та уведенню у науковий обіг документальних джерел, фіксації усних історичних свідчень з проблематики долі ромів на окупованій території України під час Другої світової війни, стимулюванні дослідження цього напряму вітчизняними істориками.

Освітньо-педагогічна складова проекту передбачає співпрацю науковців з викладачами навчальних закладів, залучення молоді до пошукової роботи, запис спогадів очевидців геноциду ромів, уточнення місць масової загибелі ромів під час Другої світової війни та їхнього сучасного стану, розробку вчителями методичних матеріалів для викладання цієї теми та підготовку учнями шкільних дослідних робіт тощо.

Співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту Михайло Тяглий провів два теоретичні заняття: «Геноцид ромів як загальноєвропейське явище та його расово-ідеологічне підґрунтя у нацистській Німеччині» та «Втілення політики геноциду в окупованій Україні: загальні риси та регіональні особливості».

Тренер неурядових організацій «Простір толерантності» та «МАРТ» Олександр Войтенко в оригінальній формі ознайомив учасників семінару з експозицією виставки, створеної за ініціативи проекту. Провів два динамічні практичні заняття для учасників семінару: «Складові виставкового наративу» та «Вправи для роботи з виставкою і питання для роботи з учнями».

Емоційно насиченою, цікавою стала зустріч учасників семінару з 93-річним уродженцем Золотоніщини Іваном Корнійовичем Білащенком, який пережив геноцид.

Учасники семінару взяли участь у конструктивній дискусії з питання «Культура пам’яті про геноцид ромів»; обговорили напрями та можливі складнощі у роботі учнів з виставкою; окреслили напрямки подальшої співпраці.

Після завершення семінару, учасники приєдналися до урочистого відкриття в Черкаському обласному краєзнавчому музеї виставки «Зневажений геноцид», присвяченій трагічній долі ромів у зоні німецької окупації України під час Другої світової війни.

Тетяна Терещенко, заступник директора з наукової роботи