Hовини

Викладачі кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяли участь у тренінгу: «Запобігання академічному плагіату та методи його виявлення у наукових роботах», що відбувся 25 жовтня 2019 року у 301 ауд. НК № 3 Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Тренінг був ініційований кафедрою інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін  Навчально-наукового інституту економіки і права.

Ведучі тренінгу: Катерина Сопова – кандидат юридичних наук, заступник керівника Центру експертних досліджень НДІ ІВНАПрН України, судовий експерт, патентний повірений України, спеціаліст у сфері інтелектуальної власності та  Андрій Сідляренко – голова компанії Unicheck Україна.

Під час тренінгу викладачі розширили знання про:

  • співвідношення понять «плагіат» та «академічний плагіат»;
  • зміст поняття «самоплагіат» та його форми у науці;
  • структурні елементи наукових творів;
  • правила цитування;
  • рекомендації щодо використання комп’ютерних програм для пошуку текстових запозичень;
  • оцінку виявлення текстових запозичень творів щодо наявності ознак плагіату.

У підсумку тригодинної роботи учасники погодилися, що результати обробки текстів студентських наукових робіт за допомогою спеціальних програм та сервісів виявлення запозичень тексту, не дозволяють робити обґрунтовані висновки про наявність або відсутність у кваліфікаційних роботах ознак плагіату. Звіти комп’ютерних сервісів та програм можуть і повинні використовуватися науковим керівником лише як додатковий інструмент швидкого пошуку запозичень тексту з подальшим аналізом і оцінкою таких запозичень з огляду на їхні обсяг, зміст і форму.

 

Тетяна Терещенко, заступник директора з наукової роботи