30-річчя ННІ історії і філософії

У рамках роботи соціогуманітарної лабораторії ННІ міжнародних відносин, історії та філософії інтерактивні заходи пропонує Центр візуальної культури і соціальних практик.

Кураторкою заходів з візуальної культури є Оксана Анатоліївна Пушонкова, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії, соціальних та політичних наук, учений секретар Черкаського обласного художнього музею.

Заходи з ґендерної проблематики та соціологічних студій організовує і модерує Шевченко Зоя Володимирівна, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії, соціальних та політичних наук.

До роботи Центру активно долучається натхненна команда кафедри філософії, соціальних та політичних наук ННІ МВІФ, а також студенти, магістранти, аспіранти, запрошені фахівці-стейкхолдери (культурні діячі, художники, працівники музеїв та бібліотек), містяни та гості міста.

Робота Центру – це тематичні зустрічі з культурфілософської  проблематики, зокрема з художниками і дизайнерами; наповнення дослідницько-аналітичних рубрик «Логотерапія мистецтвом» та «Арт-філософія»; проведення музейних екскурсій для черкасців, гостей міста та учасників турів «Черкащина 365».

У березні 2024 року зі студентами ННІ МВІФ на базі Інтерактивної просвітницької платформи було проведено низку зустрічей з теми «Мистецтво у дзеркалі історії». Дізнавалися про художньо-образну природу мистецтва, особливості творчого процесу, порівнювали візуальну мову плаката і картини, проводили історичні паралелі, звертались до засобів відтворення концептуальних  ідей у виставковому проєкті "neveragain#" та у творах з постійної експозиції Черкаського обласного художнього музею.

З 5 квітня 2024 року розпочинається новий цикл зустрічей – «Образ думки». Мистецтво потребує образного мислення та вдумливого глядача. Будемо обговорювати актуальні виставкові проєкти, дізнаватися нове про старе і відоме, генерувати власні художні образи, відчувати та тлумачити мистецтво. Спробуємо у творах побачити те, на що досі ніхто не звертав увагу.  Тематичні зустрічі  у новому форматі арт-медіації – це обговорення, можливість поділитися враженнями від споглядання мистецтва, самим спробувати розкрити ідею твору та у деяких випадках посперечатися з автором.

Запрошуємо у Черкаський обласний художній музей з 5 квітня щоп’ятниці о 16.00!

Телефон для уточнень: 067 93 25 865

Пропонуємо ознайомитися з деякими заходами Центру візуальної культури та соціальних практик.

Політична карикатура в умовах сучасної інформаційної війни /дискусійне обговорення/ 

Війна в Україні: візуальні виміри пам’яті /арт-проєкт/

Таємниці шедеврів німого кіно /кінолекторій/

Григорій Сковорода у пластичних візіях Івана Кавалерідзе /логотерапія мистецтвом/

Мотив «Лісової пісні» у творчості Надії Нікіфорової /арт-філософія/

Тілесність у сучасному мистецтві: ідеали, стандарти, стереотипи /дискусійне обговорення/

Ментальні коди українського наїву /арт-медіація/