Hовини

17 квітня відбулася інтерактивна зустріч з арт-терапією на тему «Випадковість і абстракція: візерунки душі».

Спробували зазирнути в майстерню художника на етапі задуму та зануритися у творчий процес пошуку образів у невизначених та незавершених формах. Візуальним контекстом заходу стала картина черкаської художниці Світлани Тихомирової «Алая».

Говорили про абстрактне мистецтво. Здавна хмари, скупчення зірок, попіл, хвилі моря, поверхні камінців тощо пробуджували уяву та сприяли створенню образів. Що таке абстракція в художній практиці? Зазвичай її трактують як «повернення спиною до речей», за висловом Пауля Клее. А якщо вона є наближенням до сутності речей, до Духу, прихованого в матерії? Ми можемо використовувати різні засоби: фантазію, сюрреалізм, образи сновидінь, принцип випадковості… Останній найбільш цікавий у дослідженні межі між реальним і уявним. Зверталися до творчості Х. Міро, Дж. Кіріко, Ж. Арпа, М. Ернста, Дж. Поллока.

У власній творчий майстерні разом з Поліною Устименко спробували відтворити процес зародження випадкових образів. Творили без обмежень і правил та побачили гру випадковості у дії. Слухали про досвід дитячої арт-терапії від Романа Томченка. Вчилися пояснювати проекції несвідомого та як зазвичай дізнавалися щось нове про себе.

Куратори: Оксана Пушонкова, Поліна Устименко.

Оксана Пушонкова, доцентка кафедри філософії та релігієзнавства

 

Джерело: http://philosophy.ck.ua/muzeyna-art-terapiya-vipadkovist-i-ab/